Linkuri accesibilitate

Atentat palestinian şi riposta israeliană: 25 de morţi


Cel puţin 25 de persoane au murit într-o nouă explozie a violenţei în Orientul Mijlociu. La Ierusalim, un palestinian deghizat în evreu ortodox s-a aruncat în aer la bordul unui autobuz omorînd cel puţin 16 oameni şi rănind peste 100.

La scurt timp după atentat, în Gaza, un elicopter al armatei israeliene a lansat rachete asupra unui automobil în care se aflau doi militanţi palestinieni care au fost omorîţi, împreunpă cu alţi cel puţin 5 trecători. În cursul nopţii, într-un nou raid cu rachete au fost ucişi doi militanţi palestinieni, de asmenea în Gaza.

Sînt cele mai grave incidente de la summitul din Iordania de săptămîna trecută, summit la care cu mediere americană oficialii israelieni şi palestinieni au căzut de acord asupra planului de pace cunoscut sub numele de foaia de parcurs.

Atentatul sinucigaş de la Ierusalim a fost revendicat de mişcarea HAMAS, care ripostează astfel la recenta tentativă de a-l ucide pe liderul politic al mişcării Abdel Aziz al Rantissi.

Preşedintele autorităţii autonome palestiniene Yasser Arafat a condamnat atît atentatul de la Ierusalim cît şi raidurile armatei israeliene. Premierul israelian Ariel Sharon a declarat că susţine în continuare planul de pace, însă a promis să-i anihilize pînă la ultimul pe militanţii palestinieni.

Preşedintele american George Bush a condamnat atentatul de la Ierusalim. “Condamn cu fermitate asasinatele; cer întregii lumi libere, naţiunilor care iubesc pacea, nu numai să condamne asasinatele, ci şi să-şi folosească toate resursele pentru a preveni asemenea lucruri în viitor” – a spus preşedintele american.

La Naţiunile Unite, secretarul gerenal ONU Kofi Annan a condamnat la rîndul său violenţele, îndemnînd în acelaşi timp ambele părţi să rămînă devotate procesului de pace în Orientul Mojlociu şi prevederilor foii de parcurs.
XS
SM
MD
LG