Linkuri accesibilitate

Prima zi a referendumului polonez privind aderarea la UE


Şeful comisiei electorale din Polonia a făcut cunoscut că votarea în prima zi a referendumului privind aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană se desfăşoară fără probleme. După ce şi-a exercitat dreptul la vot, preşedintele polonez Alexandr Kwaşniewski s-a declarat optimist că polonezii vor accepta intrarea ţării lor în blocul pan-euroepan.

Alexandr Kwaşniewski: „Cred că polonezii înţeleg ce greutate are această decizie. Ea nu este o decizie pe termen scurt, ci una pentru o foarte lungă perspectivă şi o perspectivă bună pentru Polonia.” Referendumul are loc după luni de dezbateri politice aprinse. Ultimele sondaje de opinie arată că e posibil ca alegătorii să aprobe în majoritate intrarea Poloniei în Uniunea Europeană.

Există însă unele temeri că prezenţa la vot nu va ajunge la cele 50 de procente necesare pentru ca votul să fie validat. Dacă pragul de 50 la sută nu e atins, aderarea Poloniei va trebui ratificată de parlament prin votul a două treimi din membrii legislativului de la Varşovia.
XS
SM
MD
LG