Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Decizia de majorare a accizei la motorină până la nivelul de 221 euro pe tonă de la 1 iulie nu are legătură cu calendarul de armonizare a accizelor cu Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte accizele la benzină, ministrul Tănăsescu a afirmat că bugetul de stat a înregistrat o îmbunătăţire a colectării sumelor aferente. Dacă această tendinţă se menţine, guvernul va renunţa la majorarea de accize la benzină programată pentru luna iunie.

Guvernul hotărâse că valoarea accizei la benzină va fi majorată, de la 15 iunie, cu 40 de euro pe tonă, dacă încasările la buget nu vor respecta programul.

În cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană s-a convenit ca România să majoreze accizele la carburanţi, astfel ca în 2007 să se atingă nivelul de accizare din ţările Uniunii Europene. La benzina fără plumb acciza în România este de 404 euro / tonă faţă de 438 în UE, iar la motorină de 187 euro / tonă faţă de 285 în UE.

De asemenea, România va majora accizele la ţigări cu începere din anul 2007, urmând ca în 2009 să ajungă la nivelul din Uniunea Europeană. În prezent acciza la ţigări este de aproape 12 euro la mia de ţigări, de cinci ori mai redusă faţă de cea din UE.

Începând cu anul 2007, producerea alcoolului în gospodării va fi interzisă în cazul în care gospodăria nu deţine distilerie autorizată. Alcoolul produs în gospodării va fi impozitat, chiar dacă e destinat consumului propriu, cu jumătate din valoarea impozitului standard aplicat produselor alcoolice.

Ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu a mai anunţat că nivelul impozitelor pe salarii şi pe proprietate nu se va modifica, deşi România deţine recordul european în ce priveşte impozitarea forţei de muncă.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG