Linkuri accesibilitate

Londra şi Washingon resping acuzaţiile de supralicitare a pericolului irakian


Guvernele de la Londra şi Washington se văd nevoite să respingă acuzaţiile referitoare la supralicitarea pericolului reprezentat de armele irakiene de distrugere în masă pentru a justifica intervenţia militară în Irak. Reamintim că deocamdată în Irak nu au fost găsite arsenale interzise.

Vorbind în Camera Comunelor, premierul britanic Tony Blair a negat că guvernul pe care îl conduce ar fi manipulat în sens alarmist informaţiile despre arsenalele controlate de Saddam Hussein. Parlamentul britanic investighează prin intermediul unei comisii speciale problema armelor irakiene interzise, care a fost justificarea oficială a declanşării războiului.

Tony Blair a respins ideea investigării acestei probleme de către o comisie independentă. Cu 301 voturi împotrivă şi 203 pentru, Camera Comunelor a respins iniţiativa unei anchete independente, iniţiativă lansată de liberali-democraţi. 11 parlamentari laburişti au votat pentru o astfel de anchetă. Investigaţiile vor fi făcute de o comisie legislativă multipartită, dar subordonată primului-ministru.

În acelaşi timp, subsecretarul pentru probleme politice de la Pentagon, Douglas Feith a calificat drept « pur şi simplu neadevărate » acuzele referitoare la supralicitarea informaţiilor privind arsenalele irakiene de distrugere masivă din epoca Saddam Hussein.

Feith a dezminţit că persoane oficiale de la Pentagon a fi exercitat presiuni asupra Agenţiei Centrale de Informaţii, pentru ca CIA să denatureze datele spre concluzia că Irakul ameninţa securitatea la nivel global.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG