Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


include între democraţiile consolidate Polonia, Slovenia, Ungaria, Slovacia, cele trei ţări baltice şi Cehia, în această ordine, potrivit punctajului stabilit de studiul Freedomhouse. Bulgaria şi Romania, urmate de Croaţia, Yugoslavia, Albania şi Macedonia intră în a doua categorie - a democraţiilor parţial consolidate.

Punctajul privind democratizarea se referă la procesul electoral, societatea civilă, independenţa mass-media şi tipul de guvernămînt. Punctajul privind statul de drept se referă la drepturile omului,la independenţa justiţiei şi la gradul de corupţie.

Punctajul este între 1 şi 7, 1 reprezentînd nivelul cel mai bun. Pe primul loc se află Polonia, cu un punctaj de 1,63 la democraţie. Cehia, ultima dintre democraţiile consolidate are 2 ca punctaj. Punctajul Bulgariei este 3,13 şi al Romaniei - 3,25.

Republica Moldova se află într-o a treia categorie – guvernări de tranziţie şi regimuri hibride – după Bosnia, dar cu punctaj mai bun la democraţie decît Ucraina, Armenia, Georgia şi Rusia. În schimb, la statul de drept, Moldova se află pe ultimul loc între ţările din această categorie. În categoria a patra – autocraţii - sînt incluse Azerbaijanul, Tadjikistanul şi Kîrghistanul. Iar în categoria a cincea – autocraţii consolidate – Kazahstan, Uzebkistan, Belarus şi Turkmenistan.
XS
SM
MD
LG