Linkuri accesibilitate

Donald Rumsfeld şi Paul Wolfowitz despre armele de distrugere în masă ale regimului Saddam Hussein


Într-un interviu acordat unui post de radio american, şeful Pentagonului Donald Rumsfeld se declară încrezător că în Irak vor fi descoperite arme de distrugere în masă. Interviul a fost acordat pe fondul tot mai intenselor controverse legate de arsenalele irakiene interzise, care au fost justificarea oficială a folosirii forţei în Irak de către coaliţia condusă de Statele Unite.

Rumsfeld afirmă că războiul nu s-a bazat pe un pretext fals, că sînt în curs cercetări şi că “explicaţia de a nu se fi descoperit încă arme de distrugere în masă nu este neapărat aceea că aceastea nu au existat”.

Şeful Pentagonului insistă asupra faptului că, înainte de declanşarea conflictului, au existat informaţii credibile despre prezumtivele arsenale irakiene de distrgere masivă; exemplificînd, Rumsfeld aminteşte despre descoperirea a două vehicole despre care se crede că ar fi fost laboratoare mobile pentru fabricarea de arme biologice.

Într-o declaraţie anterioară, acelaşi Donald Rumsfeld spunea că este posibil ca irakieneii să fi distrus armele de distrugere în masă înainte de începerea războiului.

Cu o zi în urmă, agenţiile de presă preluau declaraţiile pe aceeaşi temă ale secretarului adjunct al Pentagonului, Paul Wolfowitz, făcute într-un interviu acordat mensualului Vanity Fair. Wolfowitz recunoaşte că Administraţia americană a preferat să accentueze “din raţiuni birocratice” dezarmarea Irakului ca principal motiv al declanşării războiului.

“Am optat pentru concentrarea atenţiei spre arsenalele irakiene de distrugere în masă pentru că asupra acestui subiect toată lumea putea fi de acord” spune Wolfowitz în interviul din Vanity Fair. Un alt motiv pentru declanşarea războiului în Irak, adaugă ministrul adjunct al apărării de la Washington, “motiv aproape ignorat dar avînd o importanţă enormă” este posibilitatea retragerii trupelor SUA staţionate în Arabia Saudită. Prezenţa militară americană a fost principalul argument pentru sporirea numărului de aderenţi la reţeaua teroristă al Qaida.
XS
SM
MD
LG