Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Summitul e consacrat dezbaterilor pe marginea foii de parcurs – planul de pace israelo-palestinian girat de Statele Unite, UE, Rusia şi ONU. Potrivit aceleiaşi surse, şeful administraţiei americane va participa, de asemenea, în Egipt la o întîlnire cu mai mulţi lideri ai ţărilor arabe. Oficialitatea iordaniană mai precizează că sînt în curs consultări pentru stabilirea datei celor două reuniuni la nivel înalt. Casa Albă nu a confirmat pînă acum calendarul preşedintelui Bush în ce priveşte negocieile vizînd procesul de pace.

Data preconizatei întîlniri a primului ministru israelian Ariel Sharon cu premierul palestinian Mahmoud Abbas stă sub semnul incertitudinii. Programată iniţial să aibă loc astăzi, întîlnirea a fost amînată, iar un oficial al guvernului israelian a precizat cu puţin timp în urmă că nu este nimic stabilit precis.

Explicînd motivele pentru care guvernmul său şi-a dat acordul asupra planului de pace, Ariel Sharon declara aseară că nu este în interesul nici uneia dintre părţi ca Israelul să guverneze peste cele 3 milioane şi jumătate de palestinieni.

Foaia de parcurs stabileşte etapele creării pînă în anul 2005 a unui stat palestinian independent şi propune oprirea extinderii coloniilor evreieşti în teritoriile palestiniene ocupate de Israel.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG