Linkuri accesibilitate

Creştere a cursului monedei europene


Moneda europeană euro a atins astăzi valoarea maximă istorică de la intrarea sa în circulaţie. Pe pieţele din Asia euro a urcat pentru scurt timp la valoarea de 1,19 dolari, după care a revenit la 1,18, odată cu deschiderea pieţelor europene. Valoarea sa maximă anterioară a fost de 1,18 dolari, fiind atinsă la trei zile de la lansare.

Euro a urcat aproape constant in raport cu dolarul in ultimul an, de la valoarea de 0,8 la cea de aproape 1,2 dolari, la această oră – o apreciere de aproape 50 la sută. Oficialităţile americane şi europene au contribuit la accelerarea aprecierii euro afirmând că nu sunt îngrijorate de această tendinţă.

Cu toate acestea, un dolar slab favorizează exporturile americane, care devin mai ieftine şi le defavorizează astfel pe cele europene.

Banca Centrală din România preferă să menţină valoarea euro constantă, la putin sub 38.000 de lei, in timp ce valoarea dolarului scade continuu, acesta atingând in prezent o cotă mai mică de 32.000 de lei.

Astăzi, un euro a fost cotat la 37 de mii 824 de lei, in timp ce dolarul a continuat să scadă, atingând valoarea de 31 de mii 802 lei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG