Linkuri accesibilitate

Guvernul Sharon aprobă planul internaţional de pace, respinge însă ideea întoarcerii refugiaţilor palestinieni


După ce cabinetul israelian a aprobat aşa-numita foaie de parcurs – recentul plan de pace iniţiat de principalii actori ai comunităţii internaţionale – primul ministru israelian Ariel Sharon a afirmat că votul în favoarea documentului este primul pas al unui drum lung şi greu către o pace care va avea nevoie de cîţiva ani ca pentru a se instaura în Orientul Mijlociu.

Sharon a mai afirmat că Israelul va face concesii dureroase în schimbul păcii, atît timp cît procesul de pace înaintează. Înainte de votul asupra foii de parcurs, guvernul israelian a adoptat o rezoluţie care respinge dreptul refugiaţilor palestinieni de a se întoarce la locuinţele lor din Israel. Astăzi sau mîine, premierii israelian şi palestinian ar urma să se întîlnească pentru negocieri pe margiena punerii în aplicare a planului de pace.

Aprobarea dată de cabientul condus de Ariel Sharon a fost salutată de Statele Unite, de UE şi de Rusia, care împreună cu ONU sînt iniţiatorii şi garanţii foii de parcurs. În esenţă, documentul conţine etapele creării pînă în 2005 a unui stat palestinian, stabilind între altele oprirea extinderii coloniilor evreieşti în teritoriile ocupate de Israel.
XS
SM
MD
LG