Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Vor fi aleşi în jur de 900 de primari şi aproape 12 mii de consilieri locali, raionali şi municipali. Principalele forţe politice angrenate în scrutin sunt: Partidul Comuniştilor, Alianţa "Moldova Noastră » - condusă de primarul Chişinăului, Serafim Urechean şi fostul premier Dumitru Braghiş, Partidul Popular Creştin Democrat şi alianţa dintre Partidul Social Democrat şi Partidul Social Liberal.

La Chişinău, principalul contracandidat al primarului Serafim Urechean este ministrul transporturilor, comunistul Vasile Zgardan, dar în cursă mai este şi vice-preşedintele creştin democraţilor moldoveni, Vlad Cubreacov.Deşi favoritul scrutinului pentru fotoliul de primar al Chişinăului este Serafim Urechean, sondajele indică o departajare a candidaţilor în al doilea tur de scrutin.

Potrivit sondajelor de ultimă oră, rata participării la vot ar putea depăşi 65% , chiar dacă aproximativ un sfert din populaţia ţării se află la muncă peste hotare, iar locuitorii Transnistriei nu au fost înscrişi pe listele electorale.

Pe ansamblu, cel mai bine cotat în preferinţele electoratului pare a fi partidul comuniştilor, creditat cu 34% din intenţiile de vot, urmat de Partidul Popular Creştin Democrat , de liberali şi de social democraţi.

Presa prognozează o creştere a influenţei comuniştilor la nivel local după alegerile de astăzi, chiar dacă, la Chişinău alegerile vor fi câştigate de primarul aflat în funcţie Serafim Urecheanu, sprijinit de liberali şi de social-democraţi.

Alegerile sunt monitorizate de 3000 de observatori, între care 300 ai Consiliului Europei, Congresului Puterilor Locale şi Regionale, OSCE şi ai misiunilor diplomatice la Chişinău, 2000 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale plus 40000 de reprezentanţi ai formaţiunilor politice participante la alegeri.

În urmă cu două zile, Comitetul Helsinki din Republica Moldova a calificat campania electorală care a precedat alegerile, drept una agresivă şi tensionată fiind înregistrate numeroase cazuri de intimidări, presiuni, persecuţii şi chiar arestări ale candidaţilor.

În replică, postul naţional de televiziune a îndemnat, aseară, populaţia să voteze corect şi în spiritul democraţiei europene, făcând precizarea că alegerile au loc de ziua de naştere a preşedintelui Vladimir Voronin.

În această dimineaţă au fost deschise 1934 de secţii de votare, pe listele de alegători fiind înscrise 1,9 milioane de persoane faţă de 2,2 milioane la alegerile parlamentare din 2001.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG