Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Rezoluţia în acest sens a fost adoptată de Consiliului de Securitate cu 14 voturi pentru şi nici unul contra. Siria, cel de-al 15 membru nepermanent şi singura ţară arabă reprezentată în Consiliu, nu a participat la vot.

Textul documentului iniţiat de Statele Unite a fost modificat pînă la adoptare de trei ori. Potrivit prevederilor documentului, Marea Britanie şi Statele Unite au dreptul să exporte petrolul irakian şi să folosească veniturile astfel obţinute pentru reconstrucţia ţării.

Aflat în vizită la Paris, şeful diplomaţiei americane Colin Powell a declarat că adoptarea rezoluţiei este un prilej de bucurie pentru poporul irakian, care eliberat în acest moment, poate să spere cîtă vreme comunitatea internaţională este pregătită să-i acorde spijin.

Referindu-se în context la votul favorabil al Franţei Colin Powell a afirmat că acesta reprezintă un pas pozitiv în direcţia îmbunătăţirii relaţiilor dintre Washigton şi Paris, afectate de opoziţia Franţei faţă de războiul din Irak. Secretarul de stat american a adăugat însă că divergenţele cu Franţa nu sînt complet uitate: “Înseamnă acest lucru că dezacordurile din trecut sunt pur şi simplu total depăşite? Nu! Aceea nu a fost o perioadă foarte plăcută pentru nici unii dintre noi şi trebuie să facem eforturi pentru a o depăşi” – a spus Colin Powell.
XS
SM
MD
LG