Linkuri accesibilitate

Pentagonul cere dreptul de a studia fiabilitatea unor bombe nucleare cu putere redusă


Congresul american ia în dezbatere propunerea Pentagonului, care doreşte să obţină acceptul oficial pentru a studia fiabilitatea unor bombe nucleare cu putere redusă. Potrivit unei legi din 1993, în Statele Unite sînt interzise cercetările si dezvoltarea unor programe care să faciliteze construirea unor arme atomice mai mici de 5 kilotone. Congresul ar urma să opereze o modificare a unei prevederi a proiectului de buget pe anul viitor, prin intermediul căreia actul normativ din 1993 ar fi anulat.

Ministrul american al apărării Doland Rumsfeld a precizat că solicitarea Pentagonului nu implică automat intenţia Statelor Unite de a produce astfel de arme. Mai multe amănunte, de ordin tehnic, a furnizat şeful statelor majore reunite, generalul Richard Myers, care a explicat că bombe nucleare mai mici de cinci kilotone pot fi utilizate între altele pentru eliminarea sau diminuarea efectelor unor arme chimice sau biologice.

Bomba atomică aruncată asupra Hiroshimei la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial a avut o putere echivalentă unei explozii de 12,5 kilotone de trinitrotoluen şi a provocat aproximativ 140.000 de victime. Sprijinitorii proiectului armelor nucleare de mică putere susţin că acestea pot fi utile în distrugerea unor obiective militare mai greu de anihilat, cum ar fi bunkerele, fără să provoace mari pierderi de vieţi omeneşti sau pagube materiale majore.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG