Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


ca ripostă la o serie de trei atacuri similare, dintre care cel mai grav s-a soldat la Ierusalim cu moartea a 7 israelieni. Mişcarea Hamas a revenidicat toate atentatele inclusiv pe cel de astăzi.

Într-un comunicat al cabinetului condus de Ariel Sharon se precizează că guvernul israelian va boicota orice demnitar străin care va avea de acum încolo întîlniri cu preşedintele autorităţii autonome palestiniene Yasser Arafat, pe care autorităţile israeliene îşi propun să-l izoleze considerîndu-l resposabil pentru continuarea violenţelor.

Decizia nu se va aplica în cazul a cinci întîlniri pe care Arafat le are deja programate, între care şi una cu şeful diplomaţiei de la Paris, Dominique de Villepin.

După seria de ataentate sinucigaşe, Israelul s-a abţinut de la riposte militare de anvergură pentru a nu destabiliza guvernul condus de recent numitul prim-ministru palestinian Mahmoud Abbas.

Acesta a promis că va pune capăt intifadei izbucnite cu mai bine de doi ani şi jumătate în urmă, însă grupările militanţilor palestinieni au respins planul de pace recent iniţiat şi care prevede crearea unui stat palestinian independent pînă în 2005.

În cadrul primei întîlniri oficiale pe care a avut-o cu premierul Mahmoud Abbas, Ariel Sharon a precizat la rîndul său că Israelul nu susţine planul de pace girat de Statele Unite, Rusia, UE şi ONU.
XS
SM
MD
LG