Linkuri accesibilitate

Luări de poziţie faţă de rechemarea unor oficiali desemnaţi să administreze Irakul


Guvernul american dezminte informaţiile potrivit cărora rechemarea în Statele Unite a unor oficiali desemnaţi să administreze Irakul s-ar datora slabei prestaţii a acestora.

Zilele trecute, mai mulţi demnitari americani din Irak au fost înlocuiţi, între care şi Barbara Bodine, care a ocupat doar trei săptămîni funcţia de şef al administraţiei oraşului Bagdad.

În ultima perioadă irakienii au criticat administraţia americană pentru încetineala cu care sînt repuse în funcţiune serviciile publice de bază - între care alimenatrea cu electricitate şi apă.

Purtătorul de cuvînt al diplomaţiei de la Washginton, Philip Reeker, precizează că este vorba doar despre o rotaţie obişnuită a personalului, iar Barbara Bodine va prelua o poziţie de conducere în ministerul de externe. În acelaşi timp, noul şef al administraţiei civile irakiene, Paul Bremer, aflat începînd de ieri la Bagdad, preia atribuţiile generalului american în retragere Jay Garner.

Cu o zi în urmă, preşedintele Statelor Unite aflat într-un turneu în New Mexico preciza între altele despre prezenţa americană din Irak: « Vom ramine acolo cit va fi nevoie pentru a ne asigura că poporul irakian va avea un guvern al poporului, prin popor si pentru popor. Dupa aceea, ne vom intoarce acasa » Şeful Casei Albe nu a precizat care este calendarul retragerii trupelor americane din Irak.
XS
SM
MD
LG