Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidenţiale din Muntenegru cîştigate de socialistul Filip Vujanovic


Potrivit unor rezultate neoficiale, socialistul Filip Vujanovic, candidatul forţelor favorabile independenţei, a cîştigat detaşat cu circa 63% alegerile prezidenţiale organizate duminică în Muntenegru. Următorii clasaţi sînt liberalul Miodrag Zivkovic cu 31% şi independentul Dragan Haidukovic – 4 procente.

În cazul în care rezultatele vor fi confirmate de comisia electorală centrală de la Podgorica, Vujanovic va denevi primul preşedinte al Muntenegrului de la constituirea cu cîteva luni în urmă a noii entităţi statale provizorii - Uniunea Serbia-Muntenegru.

Favorabil ideii de independenţă, Filip Vujanovic a declarat că va da o şansă Uniunii, al cărei proiect constitutitv prevede că după o funcţionare de trei ani, fiecare dintre cele două republici componente are dreptul să organizeze referendumuri care să pună problema secesiunii.

Alegerile de ieri sînt a treia tentativă din ultima jumătate de an de a alege un preşedinte în Muntenegru. Primele două au eşuat din cauza scăzutei prezenţe la vot, de sub minimul necesar de 50%. După cele două eşecuri, legea electorală a fost modificată, renunţîndu-se la pragul necesar pentru validare. Potrivit centrului independent pentru monitorizarea alegerilor, prezenţa la urne a fost duminică de 48%.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG