Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Cele trei ţări sînt membre ale Triunghiului de la Weimar şi au cooperat intens în perspectiva aderării Poloniei la Uniunea Europeană. Relaţiile au fost complicate în ultima vreme de faptul că, deşi Franţa şi Germania s-au opus categoric războiului condus de Statele Unite în Irak,

Varşovia a acordat un sprijin activ, trimiţînd 200 de militari din forţe speciale pentru a participa la război şi pregătindu-se în prezent să joace un rol major în stabilizarea ţării.

Mai multe mii de polonezi s-au adunat în piaţa centrală din Wroclaw, mulţi cu steaguri ale Uniunii Europene, pentru a-i întîmpina pe cei trei lideri, preşedinţii Alexander Kwasniewski şi Jacques Chirac şi cancelarul Gerhard Schroeder.

Kwasniewski a declarat înaintea întîlnirii că va apăra, în cadrul discuţiilor, dreptul Poloniei de a lua decizii suverane. El a spus totodată că Polonia ar dori să se folosească de poziţia sa pentru a contribui la atenuarea divergenţelor trans-atlantice.

Cei trei lideri au dat de înţeles că, în ciuda recentelor dezacorduri, doresc să-şi coordoneze politica şi să-şi intensifice cooperarea în cadrul triunghiului de la Weimar.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG