Linkuri accesibilitate

Washingtonul îngrijorat de programul nuclear iranian


Autorităţile americane sînt îngrijorate de posibila tentativă a Iranului de a obţine arme atomice. Şeful Casei Albe, George Bush a declarat : « Mi-am exprimat mereu îngrijorarea în legătură cu faptul că iranienii ar putea să-şi dezvolte un program militar nuclear. I-am transmis aceste îngrijorări preşedintelui Vladimir Putin cînd am vizitat Rusia.

După cîte am înţeles – continuă George Bush, Agenţia ONU pentru energie atomică va face public luna viitoare un raport pe această temă şi vom vedea atunci care sînt concluziile acestui document. Ceea ce trebuie făcut este să lucrăm împreună pentru a opri proliferarea armelor de distrugere în masă » - a conchis şeful Casei Albe

La reuniunea din iunie a Agenţiei internaţionale pentru energie atomică, Iranul va fi unul din subiectele cele mai importante. Autorităţile de la Teheran susţin că programele nucleare iraniene au obiective exclusiv civile.

Însă, la Departamentul de stat de la Washigton, purtătorul de cuvînt Richard Boucher a declarat că este lipsit de sens ca Iranul, mare producător de petrol, să cheltuiască sume mari pentru centrale nuclearo-electrice. Diplomatul american a lăsat să se înţeleagă că de fapt iranienii încearcă să obţină plutoniu şi uraniu - elemente de bază ale armelor atomice.

Potrivit Departamentului de stat, îngrijorările Washingtonului sînt hrănite de pericolul potenţial al obţinerii armelor nucleare de către Iran, ţară pe care Statele Unite o califica drept « un susţinător al terorismului ».

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG