Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


România e reprezentată la de ministrul de externe Mircea Geoană, care asistă la lucrări la inivitaţia preşedintelui George Bush, împreună cu omologii săi din restul tarilor candidate: Estonia, Letonia si Lituania, Bulgaria Slovenia, şi Slovacia.

Este de asteptat ca admiterea celor 7 sa intruneasca fara probleme, cele doua treimi necesare din voturile senatorilor.

Dezbaterile, care au inceput ieri, au stat sub semnul conflictului grav prin care a trecut NATO - urmare a campaniei din Irak. Opozitia Frantei si Germaniei, intre altele, a fost criticata drept o tentativa de a instrumenta Alianta nord-atlantica. Senatorul republican John McCain a afirmat chiar: “NATO a fost pusa intr-un mare pericol de ostilitatea si obstructionismul Frantei”.

Criza din NATO pare sa-i fi convins pe senatori sa aprobe doua recomandari, cărora presedintele trebuie sa le dea curs in decurs de un an si jumatate: in primul rind a fost mandatat sa negocieze, in carul NATO, renuntarea la sistemul unanimitatii in luarea deciziilor; in al doilea rind, sa discute cu aliatii NATO, un mecanism de suspendare a membrilor care renunta la democratie sau la principiile de baza ale Aliantei nord-atlantice.
XS
SM
MD
LG