Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


afirmaţiile preşedintelui în privinţa situaţiei din Irak, dar se subliniază că problema corupţiei în Romania nu este numai o problemă internă.“În chestiunea Irakului, preşedintele a fost întotdeauna ferm în privinţa sprijinului pentru eforturile Statelor Unite de dezarmare a regimului lui Saddam Hussein.

În interviu, preşedintele Iliescu vorbeşte despre preferinţele sale pentru soluţii paşnice în cazul în care este posibil. Sîntem de acord şi adăugăm că, în textul complet, preşedintele a avut dreptate să remarce că există unele situaţii în care oamenii nu reuşesc să scape de regimuri tiranice prin astfel de mijloace.

Acţiunile Guvernului Român în această problemă vorbesc de la sine. Prin sprijinul acordat în timpul conflictului din Irak, România a arătat că este un aliat stabil. Acest sprijin a continuat cu oferirea a aproape 1.000 de militari români pentru acordarea de asistenţă pentru reconstrucţia Irakului şi alte acţiuni în regiune.

În privinţa corupţiei, fapt este, aşa cum a accentuat preşedintele, că ambasadorul este un prieten al României. În plus, punctele de vedere ale ambasadorului şi cele ale Guvernului american în privinţa corupţiei în România coincid cu cele ale preşedintelui. Cu toate că ambasadorul Guest se află acum la Washington, el ne-a comunicat cît de important este, pentru Statele Unite în special, şi pentru oricine ţine la interesele României, să rămînă angajat în mod public în problema combaterii corupţiei.

Acest lucru este important în mod special pentru Statele Unite, datorită eforturilor noastre de a ajuta România să creeze un mediu favorabil afacerilor, care să atragă mai multe investiţii americane.

Multe companii americane ezită să intre pe piaţa românească, exact din cauza temerilor legate de corupţie. Alte cîteva au venit şi au plecat din cauza problemei corupţiei. De aceea, din punctul nostru de vedere, nu este numai o problemă internă.

Ambasada americană a avut întotdeauna o relaţie puternică, pozitivă şi de cooperare cu preşedintele, care are dreptate să sublinieze că, în ultimă instanţă, lupta împotriva corupţiei trebuie cîştigată de România, pe baza voinţei politice de a face acest lucru. Aşteptăm viitori paşi concreţi în acest efort." - se spune în încheierea declaraţiei difuzate miercuri de ambasada americană la Bucureşti.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG