Linkuri accesibilitate

New York Times despre delapidarea Băncii centrale din Irak de către fiii lui Saddam Hussein


Un articol publicat de New Zork Times afirmă că fiii lui Saddam Hussein au cărat aproape un miliard de dolari cash din banca Centrală a Irakului scurt timp înainte de începerea bombardamentelor asupra Bagdadului.

Potrivit articolului, operaţiunea a avut loc la ordinul scris al lui Saddam. Citînd oficialităţi americane şi irakiene careau dorit să-i păstreze anonimatul, New York Times scrie că banii, în bancnote de 100 de dolari, au fost luaţi la ora patru dimineaţa în ziua de 18 martie.

Volumul de bănet era atît de mare, se spune în articol, încît a fost nevoie de trei remorci de tractor pentru a fi cărat. Potrivit articolului, operaţiunea a fost supravegheată de Qusay Hussein, al doilea fiu al lui Saddam.

New York Times mai scrie că ar fi vorba de cel mai mare jaf de bancă din istorie. Nu se ştie unde se află banii. Se ştie că soldaţii americani au descoperit mari sume de bani în dolari, ascunse într-o clădire din Bagdad dar nu e clar dacă e vorba de banii de la Banca Centrală a Irakului.

La Casa Albă, purtătorul de cuvînt Ari Fleischer a declarat că administraţia americană nu e surprinsă de această relatare. Fleischer a spus că nu poate confirma detaliile relatării, dar a adăugat că ideea de a jefui avuţia ţării şi de a fugi cu ea s-ar potrivi cu caracterul fostei conduceri din Irak.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG