Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


că în zilele următoare vor exista o serie de iniţiative care să deschidă calea pentru acordarea unui astfel de mandat. Polonia a propus Statelor Unite ca trupele Varsoviei să participe la forţa de stabilizare din Irak alături de militari germani şi danezi.

Potrivit ministrului polonez al apărării, Jery Szmajdinski, în Irak ar putea fi trimisă o divizie comună polonezo-germano-daneză staţionată deja în nord vestul Poloniei. Cimoszewicz a discutat această propunere la departamentul de stat de la Washington, declarînd că în Irak este nevoie să fie invitaţi să se implice cît mai mulţi parteneri europeni.

Germania, care s-a opus războiului din Irak, se declară surpinsă de propunerea autorităţilor de la Varşovia. Un purtător de cuvînt al ministerului apărării de la Berlin a precizat că iniţiativa urmează să fie discutată astăzi cu autorităţile daneze.

În acelaşi timp, ministrul german de externe Joschka Fischer a exprimat îndoieli cu privire la prezenţa trupelor germane în Irak. “Este o decizie a Poloniei - a spus Fischer. Autorităţile de la Varsovia au hotărît să se alăture coaliţiei conduse de Statele Unite, coaliţie din care Germania nu face parte”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG