Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


"Sper că mobilizarea Parlamentului de la Bucureşti de a reforma Codul Penal va continua fără întrerupere. Abrogarea - şi nu doar o cosmetizare - a excesului de legi privind calomnia şi insulta ar reprezenta o manifestare importantă a angajamentului României pentru reforme reale", precizează un comunicat al Comisiei Helsinki al cărui copreşedinte este Christopher Smith.

Creată în 1976, Comisia Helsinki este o agenţie federală independentă care monitorizează şi încurajează realizarea de progrese în privinţa aplicării prevederilor Acordurilor de la Helinski. Este alcătuită din 18 membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor din Congresul american cărora li se adaugă reprezentanţi de la Departamentul de Stat, Pentagon şi Departamentul Comerţului.

În forma finală a noului proiect românesc de Codul Penal a fost dezincriminată infracţiunea de insultă şi s-au eliminat toate textele care făceau referire la aceasta. În ceea ce priveşte calomnia, aceasta se pedepseşte doar cu amendă, al cărei cuantum a fost redus, şi de asemenea a fost eliminată posibilitatea transformării amenzii neexecutate în închisoare.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG