Linkuri accesibilitate

Lucrările reuniunii anuale a BERD


Reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare continuă la Tashkent. BERD a fost criticată pentru organizarea sesiunii în Uzbekistan, o ţară constant vizată pentru încălcarea drepturilor omului.

Critici reluate şi de Kenneth Roth, directorul executiv al organizatiei pentru drepturile omului Human Rights Watch. In fata participantilor la reuniunea BERD, Roth s-a referit atit la incălcarile drepturilor omului cit si la simulacrul de referendum organizat anul trecut pentru a legitima prelungirea mandatului presedintelui Islam Karimov.

Roth a mai declarat ca Uzbekistanul nu indeplineste nici conditiile economice nici pe cele politice puse de BERD pentru a se bucura se sprijinul bancii europene.

În prima zi a lucrărilor, Jean Lemmiere, preşedintele Băncii, a precizat, pe de o parte, că decizia de a organiza la Tashkent reuniunea BERD a fost luată cu patru sau cinci ani în urmă şi, pe de altă parte, că Uzbekistanulului i s-a acordat un an pentru a adopta şi aplica un număr de şapte măsuri standard din perspectiva democraţiei şi a unei economii de piaţă.
XS
SM
MD
LG