Linkuri accesibilitate

Colin Powell cere Israelului să dea dovadă de reţinere în combaterea militanţilor palestinieni


Statele Unite solicită Israelului să dea dovadă de reţinere în folosirea forţei după incidentele de ieri din Cisiordania şi Gaza în care şi-au pierdut viaţa 14 palestinieni, inclusiv un copil de doi ani, omorît de un glonţ rătăcit.

Într-o declaraţie a Departamenntului de Stat de la Washington se arată că Statele Unite recunosc dreptul la autoapărare al Israelului, însă autorităţile israeliene trebui să ia toate măsurile de prevedere pentru a se preveni uciderea sau rănirea unor civili nevinovaţi.

Incursiunile israeliene de ieri din Cisiordania şi Gaza, care vizau arestarea unor militanţi palestinieni, au fost o ripostă la atentatul sinugicaş de acum două zile de la Tel Aviv, care a produs 3 morţi şi aproape 50 de răniţi.

Aflat la Madrid, Secretarul de stat Colin Powell a cerut palestinienilor şi israelienilor să depăşească faza violenţelor, care pot perturba eforturile de pace în Orientul Mijlociu.

“ Avem nevoie de progrese în ce priveşte planul de pace. Dorim să vedem ambele părţi implicate în dialog direct, dorim să constatăm încheierea terorii şi violenţei şi, de asemenea, încetarea acţiunilor de forţă ale Israelului” – a afirmat şeful diplomaţiei americane după întrevederea avută la Madrid cu omologul său spaniol Ana Palacio.

Powell a insistat asupra faptului că atacurile sinucigaşe palestiniene şi incursiunile armatei israeliene nu trebuie să afecteze negativ aşa-numita foaie de parcurs –cum se mai numeşte planul de pace pentru Orientul Mijlociu, document oficializat cu două zile în urmă.

Planul - o iniţiativă susţinută de Statele Unite, UE, Rusia şi ONU - cere încetarea imediată a violenţelor israelo-palestiniene, ca prim pas către constituirea unui stat independente palestinian, a cărui constituire ar urma să aibă loc pînă în 2005.
XS
SM
MD
LG