Linkuri accesibilitate

Kofi Annan cere Consiliului de securitate un mandat ONU pentru reconstrucţia Irakului


Secretarul general ONU Kofi Annan solicită Consiliului de Securitate să stabilească direcţiile şi mijloacele prin care Naţiunile Unite să se poată implica în reconstrucţia Irakului. Consiliul de Securitate este din nou împărţit, de astă dată în privinţa sancţiunilor impuse Irakului.

În vreme ce administraţia americană insistă pentru ridicarea imediată a acestora, Rusia, membru permament cu drept de veto, consideră că embargoul trebuie ridicat numai după ce inspectorii internaţionali vor certifica faptul că Irakul nu deţine armament de distrugere în masă.

Americanii refuză însă revenirea în teren a experţilor ONU, susţinînd că resposabilitatea pentru dezarmarea Irakului a fost preluată acum de forţele coaliţiei. În acelaşi timp, Franţa pledează pentru suspendarea sancţiunilor.

În atare condiţii, Kofi Anann face un apel la unitate, considerînd că ceea ce trebuie să prevaleze în acest moment este interesul poporului irakian.

“Consiliul are acum şansa să depăşească neînţelegerile anterioare şi să îşi refacă unitatea scopurilor comune în această faza post-conflict. Aceste decizii nu vor fi uşor de adoptat, dar nu sînt nici imposibile, dacă avem în vedere o serie de principii ferme pe care le împărtăşim cu toţii.

În timp ce dezbaterile continuă, vă cer – a continuat Kofi Anann – să lăsaţi deoparte divergenţele anterioare şi să vă puneţi întrebarea ce ar ajuta în cea mai bună măsură poporul irakian. Interesul acestuia trebuie să se afle pe primul plan“- a conchis secretarul general ONU, care însă nu a precizat cu exactitate care ar fi în opinia sa rolul Naţiunilor Unite în refacerea Irakului.

Kofi Anann a spus doar că doreşte ca membrii Consiliului de Securitate să furnizeze Naţiunilor Unite “un mandat coerent şi clar, precum şi resursele necesare“

La rîndul său, Jan Kavan, preşedintele Adunării Generale ONU a declarat că rolul Naţiunilor Unite în Irak nu ar trebui redus la cel de consilier sau administrator al ajutoarelor umanitare.
XS
SM
MD
LG