Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Seria de explozii a durat aproape o oră. Reţeaua de televiziune CNN relatează că, potrivit locuitorilor zonei, cel puţin 14 persoane au fost ucise. Un ofiţer al armatei Statelor Unite, căpitanul Patrick Sullivan a făcut cunoscut că forţe ostile neidentificate au tras patru rachete de semnalizare în depozit, declanşînd seria de explozii. Un soldat american a fost şi el rănit în explozii.

Potrivit locotenentul Mark Kitchens, purtătorul de cuvînt al comandamentului central american din Qatar, ofiţerii americani deplîng acest atac. „Este un act josnic, comis de indivizi care vor să continue practicile brutale ale lui Saddam. A fost nu numai o încercare de a opri procesul de pace, dar şi o crimă împotriva poporului irakian”.

Incidentul a generat o manifestaţie spontană de protest, la care au participat mai multe sute de irakieni, care, conduşi de un cleric musulman, au strigat lozinci anti-americane, anti-Saddam, şi au cerut înfiinţarea unui stat islamic în Irak. Corespondenta Europei Libere la Bagdad Zamira Eshanova relatează că locuitorii capitalei irakiene au pus acest incident pe seama trupelor americane.

Zamira Eshanova: „Imediat ce ştirea s-a răspîndit în oraş, irakienii au început să protesteze împotriva americanilor. Am văzut, în drum spre cartierul Zaafarania, zeci de camioane pline de de bărbaäi tineri care strigau lozinci şi cereau americanilor să părăsească Irakul. Incidentul a generat imediat frustrare şi mînie împotriva americanilor. Chiar dacă armata Statelor Unite va dovedi că depozitul a fost atacat, oamenii tot vor fi furioşi pe militarii americani, pentru că ei cred acum că americanii sînt responsabili de păstrarea securităţii şi siguranţei la Bagdad şi în toată ţara” - a relatat din capitala irakiană corespondenta Europei Libere Zamira Eshanova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG