Linkuri accesibilitate

Întreruperea convorbirilor tripartite de la Beijing - fără declaraţii din partea participanţilor


Discutiile dintre Statele Unite, Coreea de Nord si China pe tema programului de inarmare nucleara a Fenianului s-au incheiat cu o zi mai devreme, fara o promisiune ferma de renuntare la ambitiile nucleare din partea autoritatilor coreene.

Subsecretarul de stat american James Kelly si reprezentantii delegatiei nord-coreene au avut in aceasta dimineata o scurta intrevedere cu oficialitatile de la Beijing. Potrivit unui reprezentant al ambasadei SUA in China, delegatia nord coreeana a avut o intalnire separata cu ministrul de externe chinez, urmata de ceea ce el a descris ca fiind “o scurta intalnire informala trilaterala”. Subsecretarul american a plecat mai apoi la Seul, pentru consultari.

Seful diplomatiei americane, Colin Powell a afirmat ca partile vor analiza propunerile si pasii care urmeaza sa fie facuti, adaugand ca America si partenerii sai nu vor fi insa intimidati de declaratii belicoase si amenintari. Agentia oficiala de stiri a Coreii de Nord acuzase Statele Unite ca duc o politica ostila fata de statele comuniste.

Discutiile tripartite s-au incheiat ieri fara ca trimisul american James Kelly sa faca vreun comentariu pe marginea discutiilor avute, dar purtatorul de cuvant al departamentului de stat, Richard Boucher a dat de inteles ca astazi ar putea fi facute cunoscute mai multe detalii.

Boucher a refuzat sa precizeze daca autoritatile nord-coreene au confirmat reluarea programului nuclear, desi, spune el, Statele Unite suspecteaza de mai multa vreme Fenianul ca ar fi facut-o. Intr-un interviu acordat unui post de televiziune american, presedintele George W. Bush a acuzat Coreea de Nord de recurgere la santaj.
XS
SM
MD
LG