Linkuri accesibilitate

Presiuni ale ţărilor arabe asupra lui Yasser Arafat


Liderii arabi fac presiuni asupra preşedintelui autorităţii palestiniene Yaser Arafat pentru a rezolva disputa cu premierul desemnat Mahmoud Abbas asupra componenţei viitorului cabinet palestinian.

Abbas trebuie să prezinte lista guvernului său pînă astăzi la miezul nopţii, în caz contrar fiind obligat să demisioneze, dar Arafat a respins persoana nominalizată de către Abbas pentru funcţia de şef al serviciilor de securitate. Lista cabinetul trebuie să fie aprobată de parlament, care este dominat de facţiuna Fatah a lui Yasser Arafat.

Surse palestiniene relatează că ieri şi astăzi Arafat a primit mai multe telefoane pe această temă, între alţii de la şeful Ligii Arabe, de la preşedinţii Egiptului şi Yemenului, de la miniştrii de externe din Qatar şi din Grecia. Secretarul de stat american Colin Powell a declarat ieri că poporul palestinian va avea de suferit dacă Arafat blochează formarea noului guvern.

Washingtonul a declarat că dacă Arafat şi Abbas nu ajung la o înţelegere, acest fapt ar putera întîrzia anunţarea aşa-numitei “foi de parcurs” elaborată de Statele Unite pentru crearea unui stat palestinian.
XS
SM
MD
LG