Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Aceste ţări vor deveni membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2004. La ceremonie asistă şi şefii de stat şi de guvern ai celor trei ţări care care nu au fost cuprinse în extinderea Uniunii din 2004 -- Romania, Bulgaria si Croatia. România este reprezentată de preşedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase şi ministru de externe Mircea Geoană.

Liderii celor 15 de ţări membre şi ai celor 10 state care vor deveni membre în 2004 vor participa, în această după’amiază, la un summit neoficial, la care se va discuta despre viitoarea Constituţie europeană, în prezenţa preşedintelui Convenţiei pentru Viitorul Europei, Valery Giscard d'Estaing. Pe ordinea de zi mai figurează structura preşedinţiei U.E., mărimea şi componenţa Comisiei Europene, modul de desemnare şi autoritatea preşedintelui, dar şi un eventual post de "ministru european de externe".

Ceremonia de astăzi este găzduită de Grecia, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Mîine, tot la Atena va avea loc o conferinţă europeană la care vor participa reprezentanţii a 40 de state, consacrată relaţiilor dintre statele membre în U.E. şi vecinii acestora.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG