Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


precum şi ai disidenţilor irakieni din exil, au decis să se întâlnească din nou peste zece zile. Această primă reuniune a avut loc sub patronajul generalului in retragere Jay Garner, cel care va conduce adminstraţia interimară din Irak, pînă în momentul în care ea va fi predată irakienilor.

Reuniunea a fost umbrită de două incidente majore: În cursul dimineţii zeci de mii de demonstranţi şiiţi, în frunte cu liderii religioşi, au protestat în centrul oraşului Nasiriyah, cerând să fie reprezantanţi în mod corespunzător în noua administraţie irakiană. Şiiţii sunt majoritari în Irak. Cu toate acestea, încă din 1932, de la obţinerea independenţei, musulmanii suniţi au deţinut posturile cheie în conducerea Irakului.

Mai mult, reuniunea de la Nassiriyah este boicotată de principala grupare a opoziţiei irakiene, Consiliul Suprem al revoluţiei Islamice din Irak, cu sediul la Teheran, în semn de protest faţă de ceea ce a numit pregătirea unei administraţii impuse din afară. În plus, Ahmad Celabi, fondatorul disidenţei irakiene din exil sub umbrela Congresului Naţional Irakian, a boicotat şi el reuniunea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG