Linkuri accesibilitate

Acţiuni de rezistenţă paramilitară la Bagdad - confruntări între facţiuni şiite la Najaf


Intense schimburi de focuri au avut loc în cursul nopţii la Bagdad. În zona hotelului Palestina, unde sînt cazaţi mulţi din corespondenţii de presă străini, un grup de lunetişti a deschis focul dintr-o clădire asupra militarilor americani, care au ripostat.

AL Jazeera a difuzat imagini cu militari americani păzind trei dintre combatanţii irakieni capturaţi după cîte se pare din clădirea de unde s-a tras şi care a fost luată cu asalt de puşcaşii marini.

Comandatulul operaţiunilor americane din Irak, generalul Tomy Franks declară că nucleul armatei irakiene a fost în mare parte distrus, iar acum opun rezistenţă grupările paramilitare irakiene şi luptători veniţi din afara Irakului.

Multe zone din capitala irakiană continuă să fie dominate de haos, chiar dacă duminică în Bagdad a fost relativ linişte. Sute de poliţişti şi civili au răspuns ieri apelului trupelor coaliţiei de a se implica în reinstaurarea ordinii.

Acelaşi lucru se petrece şi la Basra, unde politişti irakieni au început să patruleze împreună cu militarii britanici care au cucerit acest oraş din sudul Irakului.

În localitatea Najaf sînt raportate confruntări între diverse facţiuni şiite. O grupare înarmată a înconjurat locuinţa unui lider religios, ayatolahul Ali Sistani, căruia i s-a dat un răgaz de 48 de ore pentru a părăsi Najaful.
XS
SM
MD
LG