Linkuri accesibilitate

Declaraţie a grupului G7 - Rusia pune condiţii pentru ştergerea datoriilor Irakului


Reuniţi la Washington, miniştrii de finanţe şi guvernatorii bancilor centrale din principalele 7 ţări industrializate au căzut de acord că trebuie să coopereze pentru refacerea Irakului. În declaraţia finală a reuniunii, se arată, între altele, că grupul G7 va sprijini o nouă rezoluţie ONU referitoare la reconstrucţia Irakului.

În acelaşi cadru s-a căzut de acord asupra începerii tratativelor privind reducerea uriaşei datorii externe irakiene, estimată la valori cuprinse între 60 şi 100 de miliarde de dolari. Agenţia Reuter îl citează pe ministrul rus de finanţe Alexei Kudrin cu declaraţia că Rusia nu va renunţa la datoriile Irakului decît în cazul în care datoriile Rusiei moştenite din perioada sovietică vor fi şterse.

Kudrin a fost prezent la o parte a consultărilor grupului G7, iar declaraţiile au fost formulate la doar zi după cele ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care afirma la Sankt Petersburg că va analiza eventuala ştergere a datoriei de 8 miliarde de dolari pe care Irakul o are faţă de Rusia.

Sugestia renunţării la datorii a fost lansată adjunctul diplomaţiei americane Paul Wolfowitz, care a susţinut că refacerea economică a Irakului ar avea de cîştigat în cazul în care Rusia, alături de Germania şi Franţa, ar şterge datoriile irakiene.

Consultările în cadrul G7 din capitala americană au avut loc înaintea începerii sesiunii de primăvară a FMI şi Băncii mondiale. Cele două organisme financiare internaţionale au precizat la rîndu-le că sprijină ideea unei rezoluţii ONU pentru refacearea Irakului şi că vor contribui la efortul de reconstrucţie.
XS
SM
MD
LG