Linkuri accesibilitate

Rezultatele preliminare ale referendumului din Ungaria


Potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului organizat ieri în Ungaria, aproape 84 la sută dintre maghiarii care s-au prezentat la vot, s-au pronunţat în favoarea aderării la UE.

Biroul electoral central de la Budapesta precizează într-un comunicat că se aşteaptă ca rezultatul consultării populare să fie validat. Pentru aceasta, este nevoie fie de o prezenţă la urne de cel puţin 50 la sută, fie ca minimum două milioane de votanţi să se fi prounţat prin da sau nu.

Deşi prezenţa la urne se pare că a fost de sub 50 de procente, potrivit estimărilor de la această oră a fost întrunit celălalt criteriu al validării – exprimarea opţiunii a minimum două milioane de cetăţeni cu drept de vot. Rezultatele definite oficiale sînt aşteptate în partea a doua a zilei de astăzi.

Potrivit observatorilor, ungurii sînt într-o proporţie atît de mare în favoarea integrării în primul rînd din motive economice, fiind convinşi că primirea ţării în forul comunitar, în 2004, va avea ca efect o consolidare a reformelor tranziţiei către economia de piaţă adoptate în Ungaria după căderea comunismului

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG