Linkuri accesibilitate

Demonstraţia la Moscova împotriva războiului din Cecenia


Cîteva sute de intelectuali şi militanţi pentru drepturile omului au demonstrat la Moscova cerînd oprirea războiului în Cecenia. Viktor Chenderovici, scriitor şi cunoscut realizator de programe TV, a declarat că la trei săptămîni după referndumul constituţional din republica separatistă, continuă “crimele, atacurile, tortura şi minciunile”.

Moscova a susţinut că referendumul de la 23 martie a fost necesar pentru a reinstaura stabilitatea în Cecenia, unde rebelii luptă de zece ani pentru independenţă. Noua constituţie spune că această republică este o parte inalienabilă a Rusiei şi prevede organizarea de alegeri prezidenţiale.

Preşedintele PEN CLUB-ului rus Alexander Takchenko e de părere că Moscova nu trebuie să organizeze un scrutin prezidenţial pentru că cecenii au deja un preşedinte legitim, pe Aslan Mashadov. Natalia Estimirova, profesoară la Groznîi şi membră a grupului pentru drepturile omului Memorial, a declarat că nimic nu s-a schimbat în Cecenia de la referendum încoace şi că drepturile cecenilor sînt încălcate cu regularitate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG