Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Reprezentantii trupelor americane si ai administratiei de la Mosul se intalnesc astazi pentru a negocia predarea orasului, a precizat comandantul fortelor speciale unite ale coalitiei din nord. Fortele aliate si luptatorii kurzi au preluat ieri controlul asupra orasului Kirkuk.

Generalul american Stanley McChrystal a precizat ca trupele americane au patruns in oras cu ajutorul luptatorilor Uniunii Patriotice a Kurdistanului si ai Partidului Democratic Kurd. McChristal a adaugat ca trupele americane se afla in legatura stransa si cu fortele turce, dupa ce Turcia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la posibilitatea constituirii unui stat kurd in regiune.

La doua zile dupa capturarea Bagdadului, Coalitia mai intampina inca rezistenta in unele parti ale capitalei irakiene. Un puscas marin american a fost omorat ieri si alti douazeci raniti intr-o lupta desfasurata in jurul unei moschei din partea de nord-vest a orasului, unde se presupune ca s-ar ascunde lideri ai regimului lui Sadam Husein.

In sud, la Najaf, liderul irakienilor shiiti, Abdul Majid al-Khaei a fost asasinat in interiorul unei moschei. El revenise din exil in urma cu o saptamana, pentru a ajuta la restabilirea ordinii in oras. Trupele speciale americane au atacat si orasul vestic Al-Qaim, pentru a preintampina posibilitatea irakienilor de a lansa rachete impotriva Arabiei Saudite si Iordaniei.

Coalitia a bombardat de asemenea elemente ale garzii republicane irakiene din jurul Mosului si Tikritului, orasul natal al dictatorului irakian.
XS
SM
MD
LG