Linkuri accesibilitate

Reacţii la căderea regimului Saddam Hussein


Vicepresedintele Statelor Unite Dick Cheney a declarat ca evenimentele de ieri din centrul Bagdadului sunt o dovada a prabusirii autoritatii centrale din Irak. Oficialul american a adaugat insa ca exista posibilitatea ca unele puncte de rezistenta ale fortelor de securitate irakiene sa ramana active, dar ele par mult mai putin eficiente in a opune rezistenta.

Premierul britanic Tony Blair a spus ca este prea devreme sa se declare victoria militara in Irak, pentru ca mai exista rezistenta din partea unor factiuni ale regimului irakian care inca se agata de putere.

In opinia cancelarului german Gerhard Schroeder, care s-a opus ferm razboiului din Irak, exista semne incurajatoare ca acest conflict se apropie de sfarsit.

Presedintele egiptean Hosni Mubarak a cerut irakienilor sa preia cat mai curand posibil guvernarea tarii lor, pentru a se asigura intoarcerea la stabilitate.

Arabia Saudita a cerut ca irakienilor sa li se permita sa-si formeze guvernul interimar iar ocupatia anglo-americana sa se incheie cat mai rapid.

Secretarul general al ONU, Kofi Anan a pledat pentru precautie, cerand insistent ca populatia civila sa fie protejata. In opinia sa este prematur sa se speculeze privitor la soarta lui Saddam Hussein.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG