Linkuri accesibilitate

Pentagonul deplînge moartea ieri la Bagdad a 3 ziarişti


Ministerul american al apărării a declarat că regretă moartea la Bagdad a trei jurnalişti. Un tanc american a deschis ieri focul asurpa unui hotel din capitala Irakului în care sînt cazaţi multi din corespondenţii de presă. A fost ucis un jurnalist de la Reuteres, unul de la canalul spaniol TELECINCO şi s-au înregistrat şi cîţiva răniţi. Anterior, un raid al aviaţiei americane a lovit biroul din Bagdad al televiziunii de limbă arabă AL Jazeera, rănind grav un gazetar care ulterior a murit.

Purtătoarea de cuvînt a Pentagonului, Victoria Clarke şi-a exprimat regretul pentru moartea jurnaliştilor: “Credem că în mod special Bagdadul este un loc periculos. Continuăm să avertizam oamenii, continuăm să avertizam instituţiile mass-media despre aceste pericole. Am avut în ultima perioadă discuţii cu organizaţiile de presă care sînt dornice să-şi plaseze jurnaliştii pe cont propriu în capitala irakiană. Le-am explicat că Bagdadul nu este un loc sigur şi că nu ar trebui să se afle acolo”.

Victoria Clark a explicat incidentele de ieri susţinînd că armata americană a deschis focul ripostînd la tiruri de armă trase din direcţia unde se aflau gazetarii ucişi.

Comitetul pentru protecţia jurnalistilor cu sediul la New York a cerut ministrului american al apărării Donald Rumsfeld să investigheze circumstanţele în care au murit gazetarii, iar Amenesty International a solictat o anchetă indepenentă. Pînă acum 10 ziarişti şi-au pierdut viaţa în Irak.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG