Linkuri accesibilitate

Premierul Năstase respinge ideea unei Europe cu un nucleu centrat pe Paris - Berlin


Premierul Adrian Năstase face o vizită la Berlin la invitaţia cancelarului Gerhard Schroeder. Obiectivele vizitei vizează atît colaborarea bilaterală în plan politic şi economic cît şi sprijinul guvernului german pentru primirea Romaniei în Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat agenţiei germane de ştiri DPA, înaintea întîlnirii cu Schoerder, Năstase a apărat poziţia adoptată de România în acordarea de sprijin pentru războiul condus de Statele Unite în Irak. Năstase a spus că România a dorit să arate clar că este un partener credibil pentru Nato şi pentru Statele Unite şi îşi exprimă convingerea că disputa transatlantică va fi rezolvată în curînd. “Noi nu credem că Europa şi Statele Unite au seturi de valori diferite”, spune premierul român.

În acelaşi interviu, Năstase pune sub semnul întrebării ideea franco-germană privind o Europă cu mai multe viteze, avînd un nucleu centrat pe Paris şi Berlin. “Unii ar spune că s-ar putea ajunge la un nou format, în care nucleul alianţei va încerca să influenţeze restul teritoriului Europei”, apreciază premierul român. Năstase avertizează că astfel s-ar putea transforma Uniunea Europeană într-o organizaţie cu mai multe categorii de membri şi îşi exprimă îndoiala că un astfel de club poate într-adevăr funcţiona.
XS
SM
MD
LG