Linkuri accesibilitate

Aprobarea în parlamentul de la Chişinău a protocolului prevăzînd adoptarea unei constituţii federale


Parlamentul de la Chisinau a aprobat cu votul deputatilor comunisti un protocol ce prevede adoptarea unei constitutii federale pentru Republica Moldova pana la întîi februarie 2004. Potrivit acestui document, semnat de reprezentantii Republicii Moldova, Transnistriei, OSCE-ului, Federatiei Ruse si Ucrainei, parlamentul de la Chisinau si sovietul suprem de la Tiraspolul ar fi trebuit sa constituie, pana la 28 februarie 2003 comisia pentru elaborarea unei noi constitutii care ar prevedea federalizarea Republicii Moldova.

Pana la întîi februarie 2004, pe ambele maluri ale Nistrului ar urma sa se desfasoare un referendum la care ar fi aprobat proiectul noii constitutii, dupa care, la 25 februarie 2005, alegatorii din Basarabia si Transnsitria ar urma sa participe la alegerile pentru organul legislativ al preconizatei federatii. Protocolul nu prevede insa si retragerea fortelor armate ruse de pe malul stang al Nistrului.

Documentul a fost criticat de reprezentnatii opozitiei crestin-democrate si social-democrate. Ei au spus ca documentul contine mai multe contradictii si a fost adoptat cu incalcarea normelor legale. Presedintele Partidului Popular Crastin Demcorat, Iurie Rosca a declarat ca opozitia crestin-democrata va desfasura actiuni de protest mult mai aple decat cele din anul trecut, daca puterea va incerca sa puna in practica prevederile acestui protocol.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG