Linkuri accesibilitate

Jack Straw: administraţie americano-britanică în perioada post-belică imediată


Şeful diplomaţiei britanice Jack Straw declară într-un interviu acordat BBC că după îndepărtarea de la putere a regimului Saddam Hussein şi pînă să se ajungă la stadiul unui guvernămînt democratic, Irakul trebuie condus de reprezentanţi ai forţelor coaliţiei conduse de Statele Unite. O conducere militară de ocupaţie este potrivit lui Straw “singura soluţie legală şi practică pentru administrarea ţării”.

Ulterior, Statele Unite şi Marea Britanie vor ceda, cît de curînd posibil, puterea unei administraţii interimare ONU, urmînd ca aceasta să fie înlocuită în cele din urmă cu “un guvern al irakienilor condus de irakieni, pentru irakieni” – după cum a spus şeful Foreign Office-ului. Marea Britanie consideră că se impune un rol important al Naţiunilor Unite în reconstrucţia Irakului după război.

În interviul acordat BBC, ministrul britanic de externe a pledat şi pentru organizarea unei conferinţe internaţionale care după încheierea conflcitului să aleagă noua conducere a Irakului.

La rîndul său, Secretarul de stat american Collin Powell a declarat că ONU va juca cu certitudine un rol, însă rămîne de văzut care va fi natura acestuia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG