Linkuri accesibilitate

Preşedinţia olandeză a OSCE pledează pentru o forţă multi-etnică de pace în Transnistria


Presedintia olandeza a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa pledeaza pentru infiintarea unei forte multi-etnice de mentinere a pacii in Transnistria, care sa includa nu doar tarile din aceasta regiune, a declarat la Chisinau ministrul olandez de externe, Jaap De Hoope Scheffer.

Potrivit lui, o asemenea prevedere poate fi inclusa intr-o noua Constitutie a Republicii Moldova, care ar urma sa fie elaborata in comun de Chisinau si Tiraspol si sa prevada federalizarea statului moldovean.

Presedintele in exercitiu al OSCE a declarat ca Federatia Rusa trebuie sa-si respecte angajamentul de a-si retrage pana la sfarsitul acestui an trupele, armamentul si munistiile din Transnistria. Insa, daca se va ajunge la un acord privind crearea fortei internationale de mentinere a pacii in regiune, Rusia nu va putea fi exclusa din acest proces, a spus Jaap De Hoope Scheffer.

El nu a numit si alte tari care ar putea participa la operatiuni de pacificare in stanga Nistrului, dar a mentionat, raspunzand la o intrebare a Europei Libere, ca Uniunea Europeana este interesata sa se implice in procesul de reglementare politica si juridica al crizei transnistrene.
XS
SM
MD
LG