Linkuri accesibilitate

Funcţionar înalt al ambasadei ruse la Chişinău critică Consiliul Europei şi APCE


Consilierul politic al Ambasadei ruse la Chişinău, Iurii Şestak a adus o serie de critici dure la adresa Consiliului Europei şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, învinuindu-le de aplicarea unor standarde duble faţă de ţările din fosta URSS şi în special faţă de Federaţia Rusă.

Iurii Şestak şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu proiectele de rezoluţii şi recomandări ale Comisiei Juridice a APCE, supuse astăzi dezbaterilor la Strasbourg, cu privire la respectarea Drepturilor Omului în Cecenia, documente în care se constată grave deficienţe la acest capitol. Oficialul rus a exprimat o deosebită îngrijorare în legătură cu propunerea de a înfiinţa un tribunal internaţional pentru crimele de război în Cecenia, de felul tribunalului internaţional pentru Iugoslavia.

El a calificat această propunere drept “o tentativă de a zmulge Cecenia din cîmpul juridic al Rusiei şi de a instala pe teritoriul unui subiect al Federaţiei Ruse o jurisdicţie internaţională”. Aceste încercări, a spus Şestak, “sînt în contradicţie cu numeroasele declaraţii ale Consiliului Europei şi APCE că la baza soluţionării problemei cecene trebuie să stea respectarea necondiţionată a principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Federaţiei Ruse”.

În acest context, oficialul rus a exprimat opinia că “Republicii Moldova nu-i va fi deloc uşor să exercite viitoarea preşedinţie a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei”, întrucît va avea să se confrunte cu ceea ce el a numit practica standardelor duble care mai persistă în rîndurile birocraţiei Consiliului Europei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG