Linkuri accesibilitate

Raportul anual al Departamentului de stat asupra drepturilor omului în lume


Raportul anual al Departamentului de stat de la Washington referitor la evoluţia democratizării şi respectarea drepturilor omului la nivel global arată că în 2002 s-au înregistrat mici progrese în Europa, însă fostele republici sovietice, precum şi Iranul, Irakul şi Coreea de Nord rămîn deficitare la aceste capitole.

Departamentul de Stat înregistrează drept pozitive alegerile paşnice din Bosnia Herţegovna şi Macedonia, precum şi posibilele schimbări democratice în cîteva ţări musulmane cum ar fi Bahreinul sau Marocul.

Raportul consemnează de asemenea adoptarea de către parlamenatul de la Moscova a noului cod de procedură penală ca un pas important pe calea reformei în justiţia rusă. Acelaşi document avertizează însă în legătură cu nerespectarea drepturilor fundamentale în multe ţări, inclusiv în Rusia, Ucraina, Belarus, China şi în republicile din Asia Centrală.

Kazahstanul este nominalizat în special pentru hărţuirea jurnaliştilor. În Turkmenistan, după tentativa de asasinare a preşedintelui Niazov, diplomaţia americană inventariază numeroase cazuri de violare a procedurilor judiciare, valuri de arestări şi cazuri de tortură. Semne încurajatoare către democratizare şi respectarea drepturilor omului sînt remarcate în Uzbekistan şi Kirghistan, fără ca acestea să îmbunătăţească semnificativ situaţia generală din cele două foste republici sovietice.

În privinţa Irakului, raportul Departamentului de Stat acuză Garda Republicană şi serviciile secrete ale regimului de la Bagdad de încălcări sistematice ale drepturilor fundamentale – consemnînd cazuri de omoruri, tortură, violuri şi dispariţii. Potrivit raportului american, Irakul este ţara în care situaţia respectării drepturilor omului s-a înrăutăţit cel mai mult în 2002. Documnetul acuză nu doar regimul de la Bagdad de abuzuri la acest capitol, ci şi cele două partide ale kurzilor care guvernează în nordul Irakului. În acest din urmă caz însă este reţinută şi adoptarea mai multor legi care stabilesc independenţa justiţiei, libertatea presei, şi libertăţile din sfera politicului.
XS
SM
MD
LG