Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


“CU fiecare zi diminuăm capacitatea regimului de a comanda şi controla forţele şi cu fiecare zi erodăm strînsoarea în care regimul ţine poporul irakian. Totul se desfăşoară de fapt conform planului şi unde am ajuns în prezent este în opinia mea nu numai acceptabil, dar cu adevărat remarcabil”.

Tommy Franks a negat că a cerut trupe suplimentare înainte de invadarea Irakului. Comandatul american a răspuns la o informaţie publicată în presa din Statele Unite, potrivit căreia cererile generalilor americani pentru mai multe trupe tereste au fost refuzate în mod repetat de ministrul apărării Rumsfeld.

Presa de peste ocean a citat de asemenea oficialităţi americane cu declaraţia că lipsa de întăriri şi a împrospătării proviziilor – despre care se relatează că ar fi întîrziat înaintarea spre Bagdad ar putea face ca războiul să se prelungească pînă la vară.

Întrebat despre toate acestea, generalul Franks a spus că forţele coaliţiei au suficiente provizii, combustibil şi muniţie şi că liniile de comunicaţie sînt deschise. Cît despre posibilitatea ca războiul să dureze pînă la vară, comandatul american a fost ceva mai evaziv, spunînd: “Nu se ştie niciodată cît de mult durează un război. Ştim însă că această coaliţie vede acest regim îndepărat de la putere după acest război”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG