Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Oficialităţile irakiene afirmă că atacul aerian a provocat moartea a 14 persoane şi rănirea altor 30. Forţele americane şi britanice au bombardat obiective strategice din Bagdad în ultimele şase zile, de la declanşarea operaţiunilor militare în Irak, dar nu şi obiective civile.

La Londra, ministrul britanic al apărării Geoff Hoon a afirmat că riscul înregistrării de victime civile în Irak va creşte pe măsura intensificării bombardamentelor aeriene, însă acest lucru nu va încetini campania militară.

“După şase zile de conflict, coaliţia a făcut progrese constante în ce priveşte respectarea direcţiei planurile noastre militare de a înfrânge rezistenţa forţelor de securitate irakiene. Peninsula al-Faw, Umm Qasr şi câmpurile petroliere din sud au fost cucerite iar rezistenţa irakiană din aceste zone, înfrântă” - a spus ministrul britanic al apărării.

În sudul Irakului, armata americană afirmă că a ucis între 150 şi 300 de irakieni, în luptele de lângă Najaf, la 160 km sud de Bagdad. Puşcaşii marini americani au anunţat, la rândul lor, că au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea forţelor irakiene, la 40 de km nord de orasul Nassiriya.

În ce priveşte situaţia de la Basra, opoziţia şiită irakiană, din Iran, afirmă că ieri a fost vorba de tulburări şi nu de o revoltă de mari proporţii.

Bilanţul victimelor în rândurile aliaţilor se ridică până la această oră la 22 militari americani ucişi şi 2 dispăruţi, precum şi 20 de britanici ucişi şi 2 dispăruţi.

Nu se cunoaşte numărul victimelor din rândurile armatei irakiene, dar în ce priveşte civilii, irakienii susţin că şi-ar fi pierdut până acum viaţa un număr de 175, după cum relatează agenţia Reuters.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG