Linkuri accesibilitate

Înaintarea forţelor aliate spre Bagdad întîrziată de furtuni de nisip


Forţele americano-britanice se află la aproximativ 100 de km sud de Bagdad, unde au fost întâmpinate de Gărzile republicane ale preşedintelui irakian Saddam Hussein.

Trupele aliate de la sol, care-şi întăresc poziţiile în jurul capitalei irakiene, sunt susţinute de avioane şi de tiruri de artilerie. Înaintarea este însă împiedicată de furtunile de nisip care se înregistrează în zonă.

Şeful Statului Major al armatei americane, generalul Richard Meyers, a afirmat că greul de abia de acum începe, pe măsură ce trupele se apropie de Bagdad.

Între timp, pe frontul din sudul Irakului, forţele britanice au anunţat că portul Umm Qasr este sigur şi liber de trupe irakiene. La Basra, continuă luptele în jurul oraşului, dar trupele britanice care-l înconjoară au anunţat că nu vor intra în oraş.

La est, puşcaşii marini americani au trecut fliviul Eufrat şi canalul Saddam, după luptele purtate la Nassiriya, reluîndu-şi înaintarea către Bagdad. Aceste trupe ar putea forma în cele din urmă braţul de est al cercului ce se strânge în jurul Bagdadului.

În sfîrşit, la nord, avioanele de luptă americane au bombardat ţinte din şi din jurul oraşului Mosul, cele mai puternice raiduri asupra oraşului de la declaşarea ostilităţilor.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG