Linkuri accesibilitate

Ziua 2 a summitului UE - alocarea de ajutoare umanitare populaţiei irakiene


La Brusseles, continua summitul UE pe a cărui agendă subiectul dominant este tot criza irakiană. Dezbaterile au început aseară iar una din primele decizii a fost disponibilizarea imediată a 20 de milioane de euro pentru ajutoare umanitare de urgenţă destinate populaţiei irakiene. În cursul zilei de astăzi liderii europeni vor discuta între altele despre alocarea cu aceeaşi destinaţie a altor 100 de milioane de euro.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Comisiei Europene Romano Prodi a declarat că situaţia în Irak s-ar putea deteriora foarte rapid şi că există posibilitatea refugierii a sute de mii de oameni. Divizate în privinţa folosirii forţei pentru dezarmarea Irakului, ţările membre ale UE au căzut de acord şi au adoptat o declaraţie comună în care se spune că forul comunitar trebuie să joace un rol esenţial în gestionarea crizei umanitare din Irak.

Liderii europeni au cerut de asemenea tuturor actorilor de pe scena internaţională să se abţină de la acţiuni care ar putea spori instabilitatea. Potrivit observatorilor este o trimitere expresă la Turcia al cărei parlament a autorizat o posibilă desfăsurarea de trupe în zona de nord a Irakului controlată de kurzi.
XS
SM
MD
LG