Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Divizia a 7 infanterie înaintează spre nord susţinută de tancuri şi helicoptere. Înaintarea trupelor urmează unor intense tiruri de artilerie asupra poziţiilor irakiene din apropierea graniţei cu Kuweitul. În această dimineaţă se raportează un calm relativ după ce pentru a doua noapte consecutiv au fost bombardate ţinte strategice din Bagdad.

Potrivit relatărilor de la faţa locului au putut fi auzite explozii în împrejurimile oraşului Basra din sud. Un reportej al televiziunii de limbă arabă al Jazeera transmite că explozii similare au avut loc şi în oraşul Mosul, localitate din apropierea zonei adminsitrate de kurzi şi situată la circa 100 de km de graniţa cu Turcia.

Agenţia AP citează ofiţeri britanici care precizează că militarii irakieni încă deţin controlul oraşului port UM QASR, dar se aşteaptă în scurt timp cucerirea acestei localităţi de către trupele coaliţiei. Prăbuşirea unui elicopter de transport aparţinînd marinei americane s-a soldat cu moartea a 16 militari americani şi britanici. După informaţiile de pînă acum, asupra elicopterului respectiv nu s-a deschis focul.

Oficialii americani precizează că actualele evoluţii de pe teatrul de operaţiuni nu au atins însă amploarea preconizată. Şeful Pentagonului Donald Rumsfel a avertizat că dacă regimul de la Bagdad nu capitulează coaliţia îşi va folosi colosala putere de foc de care dispune.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG