Linkuri accesibilitate

Trei ţări membre ONU cu drept de veto şi Germania critică războiul împotriva Irakului


La Moscova, Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a calificat acţiunea militară americană drept o mare eroare politică şi a cerut încetarea grabnică a ostilităţilor. Putin a mai spus că acţiunea militară împotriva Irakului a fost declanşată în pofida opiniei publice internaţionale, în pofida principiilor şi normelor dreptului internaţional şi ale Chartei Naţiunilor Unite.

China, la rîndul său, a cerut încetarea imediată a atacurilor contra Irakului şi revenirea la eforturile de rezolvare a disputei prin mijloace paşnice. Purtătorul de cuvînt al ministerului chinez de externe a declarat că acţiunea militară contra Irakului încalcă normele de comportament internaţional.

Preşedintele francez Jacques Chirac a declarat că Franţa regretă izbucnirea războiului şi prevede consecinţe grave pentru viitor, indiferent de durata ostitlităţilor. Chirac a mai spus că Franţa speră ca războiul să se încheie cît de curînd posibil şi să nu conducă la o catastrofă umanitară.

Ministrul german de externe Joshka Fischer şi-a exprimat la rîndul său îngrijorarea şi a spus că trebuie făcut totul pentru evitarea unui dezastru umanitar.
XS
SM
MD
LG