Linkuri accesibilitate

Reacţii la ultimatumul american


Parisul rămîne ostil soluţiei de forţă. Preşedintele Franţei Jacques Chirac a respins ideea ultimatumului dat lui Saddam Hussein de şeful Casei Albe subliniind că este vorba despre o decizie unilaterală a Statelor Unite, care - a spus Chirac – dacă declanşează războiul îşi asumă o mare responsabilitate, ignorînd opinia publică internaţională şi ONU.

Şi Beijingul a reacţionat la discursul preşedintelui Bush. Premierul WEN JIABAO a pledat pentru noi eforturi diplomatice de evitare a conflictului, a cerut regimului de la Bagdad să se conformeze rezoluţiilor ONU şi a subliniat că orice acţiune împotriva Irakului trebuie să aibă autorizarea Naţiunilor Unite.

Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană de pe glob, susţine de asemenea rezolvarea crizei pe căi diplomatice. Purtătorul de cuvînt al guvernului de la Jakarta a calificat drept ilegitimă atacarea Irakului fără autorizarea ONU

Preşedintele Mexicului, Vicente Fox, consideră regretabil faptul că în acest moment criza irakiană pare a se îndrepta către război. Membru nepermanent al Consiliului de Securitate, Mexicul nu a susţinut demersurile Washingtonului de a obţine aprobarea Onu pentru dezarmarea prin forţă a regimului de la Bagdad.

În schimb, Japonia susţine ideea ultimatumului dat de preşedintele Bush lui Saddam Hussein. Şeful cabinetului de la Tokio, Junichiro Koizumi, consideră ca această evoluţie era inevitabilă şi adaugă că, deşi nu crede că ar mai fi fost nevoie de încă o rezoluţie ONU pentru a se recurge la forţă, a fost dezamăgit de faptul că în Consiliul de Securitate nu s-a ajuns la un consens pe această temă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG